Mitsubishi Electric logo


Värme i Vemdalen inget problem med bergvärmepumpen Geodan

Patric med familj var överlyckliga när de fick tag på en tomt i ett eftertraktad område precis vid en av Vemdalens bästa skidbackar. Här har de nu byggt ett stort hus i suterräng med uthyrningsdel. Valet av uppvärmning var självklart, bergvärme skulle det vara. Men hur kom det sig att det just blev en Geodan från Mitsubishi Electric?

Fjällområdet Vemdalen hittar vi i Jämtlands län, 49 mil från Stockholm där Patric till vardags bor med sin fru och två barn i lägenhet. Hela familjen gillar att åka skidor och har länge drömt om att ha ett eget ställe i fjällen.

– Genom åren har vi testat olika skidorter i fjällen. Men vi kom alltid tillbaka till Vemdalen, där känner vi oss hemma. Så när vi fick chansen att köpa en egen tomt slog vi till och byggde ett klassiskt timmerhus i suterräng med två lägenheter. Tanken är att vi själva ska vistas där mer på sikt och att vi kan hyra ut den mindre delen, säger Patric.

Trygghet avgjorde valet av bergvärme

Huset är rejält med 12 + 8 bäddar uppdelat på två lägenheter. Det kräver ett pålitligt och kraftfullt värmesystem som kan producera mycket varmvatten och värme. På den punkten tvekade aldrig Patric, bergvärme skulle det vara.

– Om det skulle komma hem 20 personer från skidbacken nästan samtidigt som sen vill duscha är behovet av varmvatten jättestort. Till det behövs en kraftfull bergvärmepump. Vi behövde också kunna styra och hantera bergvärmen på distans eftersom vi helst vill slippa köra akut 50 mil till Vemdalen för att trycka på en knapp.

Att Patric valde Mitsubishi Electrics bergvärmepump Geodan hade främst att göra med trygghet. I Folksams stora test av värmepumpar var det en av få som fick märkningen Bra Val.

– Jag visste sedan innan att Mitsubishi Electric har lång erfarenhet av att tillverka olika sorters värmepumpar. Det finns inga värmepumpar som är så pålitliga och håller så bra som deras tycker jag. Att Geodan tål när det blir rejält kallt var jätteviktigt. Vemdalen är ju känt för sina kalla vinternätter och den här bergvärmepumpen jobbar som vanligt ner till minst -20 °C, säger Patric och fortsätter:

– Det slutliga avgörandet blev sen appen som gör att vi kan sköta allt på distans, få rapporter om hur bergvärmen går och hur värmeförbrukningen ser ut. Det blir ju en extra trygghet för oss eftersom vi hyr ut bostaden, säger Patric.

Skönt att kunna slappna av

Bergvärmepumpen installerades på nedre bottnen av huset i ett pannrum. Det här var 2019, så hur har Geodan fungerat?

– Den var enkel att få in eftersom den går att dela i två delar och installationen i sig tog inte lång tid alls. Sedan dess har den skött sig själv. Det är väldigt skönt att kunna slappna av när vi sitter i Stockholm och veta att den bara fungerar. Ibland drar jag ner på varmvattenproduktionen med appen, när jag vet att huset är tomt, men det är också allt.

Om det finns något Patric vill skicka med till andra spekulanter på Geodan så är det hur okomplicerat det kan vara att sätta in bergvärme.

– Ja, jag önskar att fler kände till hur enkelt det är när man väl bestämt sig för modell. Installationen gör ju en auktoriserad installatör, och efter uppstart ”lär” sig Geodan husets behov själv, säger Patric.

3 tips till dig som ska köpa bergvärme från Patric

Bollplank som finns kvar

Jag tror det är viktigt att hitta en återförsäljare som man känner kommer att finnas där om man har frågor. Ett bollplank som inte säljer in en produkt, installerar och sen blir som uppslukad av jorden. Det är ju en investering man gör som bara ska fungera och känner man minsta osäkerhet vill man kunna fråga någon. Så välj en auktoriserad återförsäljare eller installatör som du har förtroende för.

Välkänt fabrikat

Oavsett vad du väljer för tillverkare så välj någon som har funnits länge på svenska marknaden så att du får en produkt som med säkerhet fungerar i vårt klimat. Det finns mycket billigt ute på marknaden som inte klarar att värma en bostad i Sverige på vintern.

Läs oberoende tester

Jag tror alla vi konsumenter lätt kan känna oss överväldigade när vi ska välja värmepump. Det finns ju så mycket att välja på. Man vill ju välja rätt utifrån sina behov och något som håller. Då är mitt tips att leta efter tester. Det finns inte så många oberoende tester, men Folksam har nyligen gjort ett stort test av värmepumpar där du kan dubbelkolla hur de modeller du är intresserad av presterar.

Fakta om bostaden:

Plats: Vemdalen, Härjedalen

Hustyp: Friliggande hus i suterräng, 260 kvm

Byggnadsår: 2019

Antal våningsplan: 2

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden