Mitsubishi Electric logo


26 år gammal luft-luftvärmepump fungerar klockrent än

orust_golvmodell_extrabild_1

Den absolut vanligaste frågan som kunder undrar över när de ska köpa en värmepump är hur det är med kvaliteten, kommer värmepumpen att hålla. Följ med till en gammal fiskarstuga så långt västerut man kan komma på Orust. Där står det en fullt fungerande, 26 år gammal luft-luftvärmepump från Mitsubishi Electric som nu ska få gå i pension.

I ett av Orusts mest idylliska och havsnära lägen har Thomas Pilhagen sitt sommarboende. När han och familjen hittade huset i det pittoreska fiskarsamhället Stocken 1993 var det ett övergivet ruckel med rivningslov. Men det var ett ruckel som råkade ha en fantastisk utsikt över Käringön, Måseskär och Västerhavet, så det blev affär ändå.

Thomas ville inte riva den gamla fiskarstugan utan renoverade istället varsamt och omsorgsfullt. Nu är stugan på 90 kvadratmeter i toppskick, men ändå genuin och trogen originalet med bibehållen takhöjd på 1,96 meter. I och med renoveringen köpte han en luft-luftvärmepump från Mitsubishi Electric som sattes in 1994.

– Jag visste inte hur bra den där värmepumpen var så jag monterade till och med oljefyllda element som säkerhet. De har jag aldrig behövt använda kan jag säga, säger Thomas.

Slitaget som värmepumpen har utsatts för under 26 år är nästan obeskrivligt. Det är 25 meter till havet från där luft-luftvärmepumpen står. Väder och vind har utsatt den för maximal påfrestning.

– När det regnar här så regnar det från sidan och det är salt överallt. Har du inte varit här på en månad så har köksspisen inomhus blivit rostig. Allt rostar: gångjärn, vår tre år gamla tvättmaskin och handtag. Det är en så himla hög salthalt i luften.

orust_golvmodell_extrabild_1

Makalös driftsäkerhet

Ändå har luft-luftvärmepumpen fortsatt att fungera år efter år. Thomas har mot allt sunt förnuft inte ens servat den, utan fått råd om att låta maskinen köra på så länge det går.

I år var det ändå till slut dags att byta ut trotjänaren tyckte Thomas, även om värmepumpen fortfarande fungerar. Och självklart blir det en ny luft-luftvärmepump från Mitsubishi Electric. För Thomas har god erfarenhet inte bara av denna utan även av sina andra värmepumpar från samma märke. Han har nämligen inte mindre än åtta stycken i sitt året runt-boende, säteriet Traneberg på Kållandsö. Där värmer han bland annat upp vinterträdgård, garage och maskinhall med värmepumpar från Mitsubishi Electric.

– Det märkliga är att ingen av dem har krånglat. Inte ens den 12 år gamla värmepumpen som sitter i en väldigt smutsig och dammig miljö inne i vår maskinhall, säger Thomas.

Thomas slutsats om produkter från Mitsubishi Electric blir därför rätt enkel:

– Driftsäkerheten är rent makalös. Jag har ju så många så jag vågar säga att produkterna verkligen funkar och är en trygg investering.

orust_golvmodell_extrabild_3

Det dyra är inte att köpa

En fråga som Thomas brinner för och som han vill skicka med till andra med sommarboende, är att man ska låta bli att stänga ner huset över vintern och skruva ner värmen.

– Alla mina maskiner står inställda på 18 grader året om. Om du vinterstänger huset får du rörelse i allt material eftersom fuktkvoterna ändras. Vi kör värmepumpen året runt i fiskarstugan och därför har till exempel aldrig golv spruckit eller tapeter spruckit och lossnat. Att värma upp ett utkylt och genomfuktigt hus framåt april tar tid och kostar energi. Med en värmepump får du en sådan prisvärd uppvärmning att det är mycket bättre ekonomi att ha på värmen året runt och få en jämn fuktkvot.

orust_golvmodell_extrabild_2

Har du något tips till den som just nu funderar på att köpa en värmepump?

– Svårigheten idag är att det säljs så många sorter från så många fabrikat. Billigt skräp finns det. Och det är något att passa sig för. Det dyra är inte att köpa, det dyra när det krånglar och saker måste lagas. Så mitt råd är att undvika skräpet och vända dig till en auktoriserad återförsäljare som är bra.

Till sist, vad har du för förväntningar på din nya luft-luftvärmepump som nu har installerats i fiskarstugan?

– Jag har höga förväntningar på den nya värmepumpen! Jag menar, 26 års ingenjörsutveckling har gått i rasande fart och gjort de nya värmepumparna mycket effektivare och energisnålare. Nu testar jag en diskret golvstående innedel för första gången med, så det blir intressant, säger Thomas.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden