Mitsubishi Electric logo


Fjällvärldens första padelhall satsar på uppvärmning med förnybar energi från Mitsubishi Electric

artikel_huvudbild_idre

Brädgård, sommarförvaring för skotrar, vinterförvaring för husvagnar, lager åt en skoterhandlare. Ja, Bengt-Arne Halvarssons 2 700 kvadratmeter stora förrådsbyggnad hade använts till mycket innan han kom på att byggnaden vore perfekt som padelhall. Sagt och gjort. Fyra månader senare öppnade Idre Padelcenter. Och i projektet kom en energiberäkning från Mitsubishi Electric att överraska på flera sätt.

Idre Padelcenter stoltserar med tre dubbelbanor och två singelbanor för padel. Därtill finns det två pingisbord, duschar och omklädningsrum såklart och en butik. Ägaren Bengt-Arne Halvarsson driver även Jones Elservice, som förutom att göra elinstallationer också installerar och säljer luftvärmepumpar till privatpersoner sedan 20 år.

Byggnaden som inhyser Idre Padelcenter är på totalt 1 400 kvadratmeter med en takhöjd på 7,3 meter. Bengt-Arne Halvarsson tog in offerter från två tillverkare, Mitsubishi Electric och en annan för att lösa uppvärmningen. Och det var här som energiberäkningen spelade en avgörande roll.

– Mitsubishi Electrics energiberäkning visade att jag behövde mycket lägre effekt än jag hade räknat med. Jag vågade knappt tro mina ögon men säljaren Mathias Strömberg som jag har stort förtroende för, garanterade att det stämde. Beräkningen överraskade dels utifrån den stora energibesparingen och dels för jag nu när vi varit igång ett tag kan se att beräkningen höll vad den lovade, säger Bengt-Arne Halvarsson. 

artikel_extrabild_idre_2

Produkter som håller

Bengt-Arne Halvarsson valde två värmepumpskonvektorer från Mitsubishi Electric som kallas IDH. De är tåliga och speciellt framtagna för att värma stora utrymmen som exempelvis lagerutrymmen eller verkstäder, och kan som i Idre Padelcenter monteras i taket.

Med energieffektiva fläktar flyttar IDH den uppvärmda luften som stiger mot taket ner till golvnivå. Temperaturen blir jämn i hela lokalen och avvikelsen mellan tak och golv ligger på mindre än två grader. IDH har 4 millimeter lamelldelning, vilket gör att den inte behöver något luftfilter. Underhållsbehovet är minimalt.

– Efter 20 år som återförsäljare av luftvärmepumpar vet jag att Mitsubishi Electrics produkter fungerar riktigt bra. Det är stadigt tillverkade grejor som håller länge och som jag vet från min andra firma att vi har absolut minst jobb med när installationen är klar. Sedan har de utmärkt support med, det är tryggt, säger Bengt-Arne Halvarsson.

artikel_extrabild_idre_1

Tips: stora besparingar att göra

Bengt-Arne Halvarsson tycker att resultatet har blivit riktigt bra, över förväntan till och med. Systemet, som är inställt på att hålla 17 grader, fungerar bra även i stark kyla. De nätter när temperaturen har gått ner till -32 grader har temperaturen ändå varit 16 grader i hallen dagtid utan tillskott berättar han nöjt.

Den låga energiförbrukningen är en annan sak som han är mycket nöjd med. Besparingen i kilowattimmar har blivit överraskande stor.

– Tack vare det här systemet gör jag en besparing på nästan 200 000 kilowattimmar per år. Folk i allmänhet känner nog inte till vilken enorm besparing som det ger när man väljer den här typen av lösning med luft-luftvärmepumpar. Det hoppas jag fler får upp ögonen för, säger han.</em>

Till sist skickar Bengt-Arne Halvarsson med ett råd till andra som ska byta ut eller installera nytt värmesystem:

– Det är inget att tveka på, prata med någon av Mitsubishi Electrics säljare och säg att du vill ha energiberäkning på din anläggning med förslag på produkter. Om du bara lämnar rätt uppgifter, så kommer du få en beräkning som du kan lita på stämmer. Du får också ett noggrant produktförslag som kommer att uppnå det du förväntar dig.

Om projektet:

Var: Idre

Typ: Byggnad på totalt 1 400 kvm

Installatör: Jones Elservice

Produkt: 2st 230 med IDH 1st Ecodan för värme varmvatten i omklädningsrum och dusch.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden