Mitsubishi Electric logo


Pålitlig IT-kyla ett måste för Scandinavian Mountains Airport

sälen_it-kyla_huvudbild

10 minuter bort från närmaste skidbacke har flygplatsen, som kallas Sälens flygplats i folkmun, ett unikt läge i den ömtåliga fjällvärlden. Hållbarhet och så låg miljöpåverkan som möjligt är det som driver arbetet här. Och det påverkade även IT-kylan, där valet föll på en miljövänlig lösning från Mitsubishi Electric.

Flygplatsen i Sälen är en regional satsning som kom till tack vare det lokala näringslivet. Det har inte varit ett helt okontroversiellt projekt men här arbetar man hårt för att hålla nere flygplatsens miljöpåverkan med vd Gunnar Lenman i spetsen. Hållbarhet har präglat hela processen från första spadtaget.

På en flygplats finns det naturligtvis rätt mycket högteknologisk utrustning. Server- och teknikrum står under konstant övervakning och måste ha en kontrollerad temperatur så att känslig elektronik inte blir överhettad. Driftstopp kan få allvarliga konsekvenser, något som i en förlängning skulle kunna påverka flygsäkerheten.

Den första IT-kylan som sattes in på flygplatsen innan den officiellt öppnat höll inte måttet. Det berättar Conny Persson som är projektledare och ägare till Byggevallens Elservice. De utför installationer av olika slag på flygplatser över hela landet.

– När vi kontaktades så använde man mobila AC-enheter i teknikrummen från en annan tillverkare. De återstartade inte automatiskt efter strömavbrott och de var för klena i sin kapacitet, speciellt på vintern. Det ledde till ständiga temperaturlarm och elektroniken mådde inte bra av det. Vi fick i uppdrag att lösa problemet.

IT-kyla från Mitsubishi Electric

Conny Persson föreslog att man skulle installera en IT-kyla som Mitsubishi Electric har utvecklat speciellt för användning i serverrum. MSY-TP som den heter, håller temperaturen på en korrekt och konstant nivå oavsett vad det är för klimat utanför rummet.

– Vi installerade MSY-TP i ett av teknikrummen som en test. Vi körde under en period och fick inte ett enda problem under den tiden. Temperaturen var stabil som aldrig förr, medan problemen fortsatte i de andra rummen som hade kvar de mobila AC-enheterna. Efter det bestämde sig flygplatsen teknikchef Lars Karlstam för att köra samma lösning i de fyra andra teknikrummen.

Skapa kyla på vintern viktigt

Utifrån kan det verka enkelt det här med IT-kyla, är det inte bara att sätta in en AC kanske någon tycker?

– Det är ett vanligt missförstånd att man kan slänga in vad som helst i ett IT-rum. Den stora grejen med MSY-TP är att den skapar kyla på vintern. Det är inte många maskiner som kan klara det men det behövs för att kunna kyla ner överskottsvärmen som datorer och servrar skapar, säger Conny Persson. 

På tal om årstid ja. Sälenfjällens geografiska läge gör att klimatet är minst sagt utmanande. Här kan temperaturen utomhus skifta med 55 grader, från 25°C på sommaren ner till -30°C på vintern. Hur har aggregaten fungerat med tanke på klimatet?

– Efter installationen av MSY-TP har problemen med temperaturen inomhus helt upphört. Tittar man i loggböckerna från förr så ser man de ständiga temperaturlarmen som loggats på de gamla maskinerna. Nu har det inte varit några larm alls. Då har det ändå varit extrem kyla och extrem värme utanför byggnaderna, säger Conny Persson och fortsätter:

– Vi vet sedan innan att Mitsubishi Electric har de bästa och mest pålitliga maskinerna så vi förväntade oss att det skulle fungera bra. Men det gäller fortfarande att man måste installera rätt och välja rätt utrustning för rätt jobb.

sälen_it-kyla_extrabild_5

Skyddar känslig IT-utrustning

Två år hittills utan några som helst problem alltså. Det är ett bra betyg för Mitsubishi Electrics IT-kyla tycker Conny Persson. Han tycker att fler borde överväga att välja den här typen av lösning.

– Det här är en utmärkt produkt som skyddar känslig IT-utrustning. Du slipper driftstopp och förlust av viktig data som annars kan bli resultatet vid problem med temperaturen. Den här IT-kylan är en miljövänlig och driftsäker lösning som ger låga driftkostnader och har en vettig investeringskostnad, säger han. 

sälen_it-kyla_extrabild

Tips till dig som ska välja IT-kyla från Conny Persson på Byggevallens Elservice

  • Välj rätt produkt för dina behov sett till kapacitet och driftsäkerhet. Ta proffshjälp för att hitta rätt.
  • Ta referenser på båda installatör och produkter.
  • Tänk på att upprätta ett serviceavtal med installatören. Det blir en extra trygghet för att produkterna ska hålla länge.
  • Mitsubishi Electrics IT-kyla kan jag personligen varmt rekommendera. Förfinad och driftsäker teknik som garanterar en trygg drift. De har också en mycket bra support och bra säljare att bolla med.

Plats: Scandinavian Mountains Airports Installatör: Byggevallens Elservice Produkter: Fem IT-kyla MSY-TP   Bild: Conny Persson och Jannica Andersson, ägare till Byggevallens Elservice

"Kan starkt rekommendera"

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden