Mitsubishi Electric logo


Valde luftvatten värmepump för lägre installationskostnad

Mitsubishi Electric KVARTERET HUNDEN, KATRINEHOLM

Inom kvarteret Hunden i Katrineholm färdigställs just nu par- och enbostadshus i en trädgårds- och stadsmiljö. Byggnaderna längs Oppundavägen byggs i två våningar och övriga byggnader i området i ett plan. Tanken är att alla bostäder ska ha en egen trädgård och huset kommer att placeras runt gemensamma innegårdar.

KVARTERET HUNDEN, KATRINEHOLM 2

13 villor och två flerfamiljshus

Byggherren Sjötorps Bygg har färdigställt projektet som omfattar 13 villor och två stycken flerfamiljshus med 10 lägenheter i varje. Det är moderna hus i två plan där det nedre planet är på 112 kvm och det över planet på 63 kvm. Visionen med de nya villorna var att bygga efter en så låg energisnivå som möjligt och där den beräknade energimängden skulle ligga på 6000 kWh/år.

KVARTERET HUNDEN, KATRINEHOLM 3

Lägre installationskostnad

Inför projektet undersöktes flera alternativ, så som bergvärme. Efter beräkning kom Sjötorps Bygg fram till att med värmepumpar från Mitsubishi Electric kunde man uppnå nästan samma årsmedelverkningsgrad som bergvärme men då till en betydligt lägre installationskostnad.

KVARTERET HUNDEN, KATRINEHOLM 4

Luftvatten värmepump

Det som installerades var en luft/vattenvärmepump för respektive flerfamiljshus där 10 lägenheter skulle försörjas. För villorna var det en luftvattenvärmepump för varje hus med tillhörande inomhustank. I flerbostadshusen installerades en <a href="http://mitsubishielectric.se/produkt/puhz-shw-yka-zubadan-split/">PUHZ-SHW-230</a> med Mitsubishi Electrics patenterade Zubadan-teknik mot lös växlare och varmvattenberedare och i respektive villa en <a href="http://mitsubishielectric.se/produkt/puhz-sw-vka-split/">SW50-Ecodan</a>.

KVARTERET HUNDEN, KATRINEHOLM 5

Resultat speglar beräkningarna

Med facit på hand visar resultatet att hos villorna ligger energimängden idag enligt den beräknade energimängden på ca 6000 kWh/år.

KVARTERET HUNDEN, KATRINEHOLM 6

Om kunden

<div class="module"> <div class="inner content"> <div class="the-content"> Sjötorps Bygg grundades av Hans Johansson, bondsonen från Östergötland, år 1997. Sedan dess har Hans fått företaget att växa till ca 40 anställda. Idag åtar sig företaget i stort sett all sorts byggnation, stora som smått. </div> </div> </div>

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden