Mitsubishi Electric logo


Miniventilation – stor effekt, låg investeringskostnad

Miniventilation_installation_referenscase -20200929

Att förbättra självdrag i hus kan vara ett både komplicerat och kostsamt projekt. Men det finns alternativ till dyra fläktlösningar. Med en prisvärd och lättinstallerad produkt från Mitsubishi Electric kan problem med självdrag i många fall avhjälpas helt. Så här gjorde Gabriel i sin villa i Uppsala.

När självdraget i huset är dåligt kan det visa sig bland annat genom imma och kondens på speglar och fönster, dålig luft och unken lukt. Ger man sig på att justera självdraget utan att veta vad man gör kan det leda till att det skapas kalldrag på vintern, att matos sprids i huset eller att uppvärmd luft skickas ut till kråkorna.

Just att det luktar instängt är något som Gabriel och hans familj känner igen. De bor i en enplansvilla med källare i Uppsala som byggdes 1946. Under åren har husets byggts ut av tidigare ägare och det har skapat många prång. Med andra ord, ett typiskt scenario där självdraget inte längre riktigt räcker till.

– Jag hade redan en luftvärmepump från Mitsubishi Electric som jag var väldigt nöjd med. När jag hörde talas om deras Miniventilation blev jag nyfiken och ville testa om det skulle räcka för att förbättra ventilationen hemma, säger Gabriel.

Bra effekt

Miniventilation är ett ventilationsaggregat som skickar in och ut luft. Den patenterade värmeväxlaren i maskinen överför en betydligt större del av energin i frånluften än en traditionell värmeväxlare av plast eller aluminium. Temperatursverkningsgraden, alltså hur väl värmen ur frånluften överförs till tilluften, är hela 80 procent.

– Vi har två stycken Miniventilation, en i källaren och en på övervåningen i tv-rummet. I och med att huset har putsad fasad så valde vi att ta hjälp med installationen, men har man en mer okomplicerad fasad kan man installera den själv rätt enkelt, säger Gabriel.

Det som har överraskat Gabriel mest är hur bra effekt de har fått av Miniventilationen, framförallt i källaren.

– Ja att det blev så pass stor skillnad i källaren förvånade mig. Luften har blivit mycket fräschare. För att få bästa effekt gäller det att Miniventilationen placeras optimalt och i tv-rummet kan jag väl säga att vi gick mer på en estetisk placering, så där hade vi nog kunnat få en ännu bättre effekt.

Snabb, enkel lösning

En Miniventilation är ett bra första steg att testa tycker Gabriel innan man ger sig på krångligare och mer kostsamma lösningar.

– Våra två Miniventilation går i princip på ett grunddrag hela tiden, det betyder lägsta hastigheten. Men är det riktigt kallt ute så kör jag dem lite mer forcerat på högsta hastighet ett tag under dagen, och sedan stänger jag av dem, säger Gabriel.

Ett år har gått sedan Gabriel valde att satsa på Miniventilation. Så hur har allt fungerat? Han sammanfattar sina intryck så här:

– Priset ligger på en bråkdel av den kostnad en fläktlösning för ett hus kostar. Jag tycker man får bra utväxling på investerade pengar och det är en snabb, enkel lösning. Vi har fått ventilation i huset som vi inte hade tidigare, vilket är jättebra till en så pass låg kostnad.

Tre tips om Miniventilation från Gabriel

Tänk igenom placeringen
Självklart ska du tänka på var den ska sitta för att det ska ge störst effekt i huset. Det kan en återförsäljare hjälpa dig med att komma fram till om du inte vet själv. Även om Miniventilation går tyst med tanke på att den är så kraftfull, skulle jag själv nog undvika att placera den rakt ovanför soffan dock.

Använd fjärrstyrda strömbrytare
I många hem idag finns det fjärrstyrda strömbrytare som du kan styra från din mobil. Koppla gärna in din Miniventilation på en sådan så är det är enkelt att sätta av och på den om du vill ha den avstängd ibland eller vill kunna styra den på distans. Du kan också schemalägga när den ska vara igång.

Rengör filtret ofta
Missa inte att det är viktigt att rengöra filtret i fläkten regelbundet. Annars blir det jobbigt för motorn vilket sliter mycket helt i onödan.

Om projektet

Hustyp: Enplansvilla med källare
Byggår: 1946
Boyta: 130 kvadratmeter
Produkt: Miniventilation 100

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden