Mitsubishi Electric logo


Två flugor i en smäll gav halverade värmekostnader i affärsfastighet

Referenscase_möbelhuset_ystad_Bild 1

När Möbelhuset Leander Pehrson i Ystad skulle installera kyla i sin fastighet i Ystad på 8 800 kvadratmeter, fick de på köpet en betydligt lönsammare lösning för uppvärmning. Här berättar Robert Szücs Johansson som är installatör och verksamhetsansvarig på TR Kyl om vilka maskiner valet föll på och hur resultatet har blivit.

Med tre stora varuhus i Ystad, Kristianstad och Lund är Möbelhuset Leander Pehrson en stor spelare inom heminredning i Skåne. I fastigheten i Ystad som ägs av Möbelhusets Per Leander, hyr även ÖoB och Rusta in sig. Under 2020–2021 genomgick fastigheten en upprustning sett till ventilation, kyla och värme.

– Projektet bestod egentligen av två delar där vårt moderbolag, Klimatreglering, bytte ventilationsaggregaten för att kunna köra både kyl och -värmeåtervinning. Bara där finns det mycket pengar att spara när man slipper värma upp ren uteluft hela tiden, säger Robert Szücs Johansson på TR Kyl i Malmö. Han fortsätter:

– Sen ville fastighetsägaren även få in kyla i möbelbutiken. Då föreslog vi i stället en lösning där vi förutom kyla också kunde få in värmedrift. Det fanns nämligen direktverkande el och infravärme i taket i hela fastigheten, så med den nya lösningen blir det en ofantligt stor besparing på årsbasis. Även om man räknar in att de ska köra kyla nu också.

Bild 2

Flexibel installation ett måste

Så hur såg lösningen ut? Totalt blev det nio värmepumpar med tillhörande ventilationsinterface och MELbus Vent som sammankopplar dem och optimerar driften för högsta energieffektivitet och bästa driftsekonomi. Värmepumparna är av typen PUZ-M med en total värmeeffekt på cirka 250 kW och med det mer miljövänliga köldmediet R32. En flexibel installation var ett måste på grund av utrymmesbrist i lokalerna.

– När vi satt i planeringen tänkte jag faktiskt ”hur tusan ska vi lösa detta och få in allt i huset”. Men med noggrann planering och lite rivning av väggar löste sig allt på plats. Vi är väldigt nöjda med resultatet och kunden är extremt nöjd. Allt har funkat felfritt sedan start. Det har inte varit några bekymmer alls, säger Robert Szücs Johansson.

Bild 8

Halverade värmekostnader

På TR Kyl är man vana vid stora installationer och Robert Szücs Johansson är nöjd med hur bra allt blev i Möbelhuset och hos de tillhörande hyresgästerna.

– Kunden har gått från en årsförbrukning i Möbelvaruhuset och ÖoB:s lokaler på cirka 720 000 kWh per år till 486 000 kWh, trots att de även numera kör kyldrift. Det innebär i princip en 50-procentig besparing i rena värmekostnader, säger Robert Szücs Johansson och fortsätter:

– Dessutom är det en smidig och enkel lösning som är prisvärd jämfört med konkurrenterna, vilket är viktigt. Jag tycker att Mitsubishi Electric har gjort mycket för att underlätta för installatörer. Bra guidelines och bra installationsanvisningar på svenska som är lätta att följa. Supporten är också mycket bra och om det skulle behövas support på plats kommer Mitsubishi Electric gärna ut. Jag är väldigt nöjd med vårt nära samarbete med dem. Det ger den där extra tryggheten som är så viktig.

Robert Szücs Johansson har erfarenhet från de flesta stora märken på den svenska marknaden. Men vad är det första han kommer på när han tänker på Mitsubishi Electric?

– Kvalitet. Jag tror faktiskt inte att jag har haft något bekymmer med någon produkt från Mitsubishi Electric. Det är bra produkter punkt slut.

Sammanfattningsvis konstaterar Robert Szücs Johansson att kunden är väldigt nöjd med resultatet och besparingen de har kunnat göra i sänkta värmekostnader. Nu väntar nya likvärdiga projekt för TR Kyl, och Möbelhusets ägare har redan återkommit med fler beställningar.

Porträtt hemsida

Produkter i detta projekt

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden