Mitsubishi Electric logo


Mona bytte ut sin gamla luftvärmepump mot en effektiv Ninja

Mona_Ninja_luftluft

Monas första luftvärmepump fastnade hon för på en Nolia-mässa i Piteå. När den började krångla och behövde bytas ut fick hon välkommen hjälp av Kent Jonsson på Värmepumpar i Norr. En Ninja från Mitsubishi Electric passade perfekt i Monas hus. Ska du också köpa en värmepump? Missa inte Kents tre tips om vad du ska tänka på!

Häng med till Kalix kommun, närmare bestämt till den nordligaste punkten på Bottenviken och den lilla orten Töre. I de här trakterna bor Mona i ett trähus i ett plan på 98 kvadratmeter sedan 12 år tillbaka. Garaget är nybyggt och i huset finns också en härlig relaxavdelning med bastu.

När Monas gamla luft-luftvärmepump från ett annat märke började krångla gav det henne lite bekymmer. För den som inte är insatt i värmepumpar kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Via tips från bekanta kom hon i kontakt med installatören Kent Jonsson på Värmepumpar i Norr.

– Till att börja med ringde jag Kent för att få råd om hur jag skulle starta om min gamla värmepump. Kent var aldrig omöjlig utan kom förbi flera gånger när han ändå hade jobb i närheten. Det kändes väldigt tryggt. Men den gamla värmepumpen blev bara sämre och sämre och till slut rekommenderade Kent att det var dags att byta ut den, säger Mona.

En osynlig Ninja som gör sitt jobb

Återförsäljaren och installatören Kent Jonsson på Värmepumpar i Norr föreslog en luft-luftvärmepump som heter Ninja från Mitsubishi Electric.

– Eftersom den nya luftvärmepumpen skulle passa att monteras över dörren, där den förra inomhusenheten satt, var det ett perfekt val. Ninja är Mitsubishi Electrics minsta modell sett till centimetrar. En riktigt bra värmepump, prisvärd och den låga bygghöjden gör att den passar överallt, säger han.

Kent Jonsson jobbade förr med flera varumärken men har med åren gått över till att enbart arbeta med produkter från Mitsubishi Electric.

– Jag gjorde det valet av flera skäl. Dels för att grejorna fungerar bra i vårt klimat i norr och dels för deras organisation. Tillsammans blir det en helhet som fungerar bra, allt från leveranser och bra support till de mjuka värdena som hur trevliga och kunniga människorna är som jobbar hos Mitsubishi Electric. De blir tryggt både för mig och för mina kunder, säger Kent Jonsson.

ninja-miljöbild

Kalla vintrar inget hinder

I Töre är det inte ovanligt med riktigt kalla vintrar. Medeltemperaturen på natten i januari är -17°C. Hur ska man tänka när man installerar luft-luftvärmepumpar i norr?

– Ja, vi har ju kallt här uppe. Blir det jättekallt ute, runt -30°C, kan det behövas komplement som backup. Men i så fall är det bara några få dagar per år som en luftvärmepump med Ninjas kapacitet behöver komplement, säger Kent Jonsson och fortsätter:

– Jag tycker att luft-luftvärmepumpar gärna ska ha så kallad Hyper Heating som Ninja. Traditionella värmepumpar startar ofta på en ok värmenivå för att sen minska sin kapacitet ju kallare det blir utomhus. Men med Mitsubishi Electrics Hyper Heating hålls den så kallade nominella värmekapaciteten konstant ner till -15°C. Ninja är dessutom testad ända ner till -35°C.

Så vad tycker Mona om resultatet?

Tillbaka till Mona som nu har haft sin Ninja en hel vinter. Vad tycker hon om sin nya luft-luftvärmepump?

– Den har fungerat jättebra! Man tänker inte på den efter att den är installerad. Den har gett bra värme och klarat kalla nätter utan problem. Har jag velat öka på värmen om det har varit extra kallt ute har jag eldat i kaminen. Sen är jag så nöjd med Kents hjälp att jag rekommenderat min bror att också anlita honom, säger Mona.

3 tips från Kent Jonsson på Värmepumpar i Norr till dig som ska byta värmepump

• Välj en väl beprövad pump från ett känt märke. Köp inte på nätet helst utan välj en återförsäljare som kommer att finnas kvar även efter att värmepumpen är installerad. Det är inte bara priset och inte bara märket som är det viktiga, alla bitar måste stämma

• Ibland verkar det som att priset är första prioritet för kunden. Jag skulle vilja säga stirra dig inte blind på priset. Du vill inte köpa skräp som går sönder. Det blir dyrare i längden. Kontakta en auktoriserad återförsäljare som kommer ut på ett hembesök där du och återförsäljaren kan gå igenom hur värmebehovet ser ut. Då kommer du att få ett bra produktförslag anpassat efter dina behov och ditt hems förutsättningar.

• Referenser är viktigt. I mitt tycke kommer det många popup-företag som finns ett år och sedan försvinner. Kolla med referenser, hur länge har den funnits, kommer de att finnas kvar. Fråga vänner och bekanta om tips på återförsäljare. Det ger ett tryggare köp i längden.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden