Mitsubishi Electric logo


På gymmet STC Kvarnholmen blir man svettig av rätt anledning

IMG_0517

I nybyggda lokaler på runt 400 kvadratmeter huserar gymkedjan STC:s anläggning i Kvarnholmen centrum, Nacka. ETK-Service fick i uppdrag att ta fram en hållbar lösning för kyla till gymmet. De som tränar ska bli svettiga för att de jobbat sig trötta, inte för att det är för varmt i lokalerna.

STC är en av landets största friskvårdskedjor med över 200 träningsanläggningar. Det första som slår en när man kommer in i STC:s nybyggda lokaler i Kvarnholmen i Nacka är utsikten. Här kan man nämligen träna i ljus och trivsam miljö med stora panoramafönster som har utsikt över Stockholms inlopp.

Johan Larsson är ägare av ETK-service i Tungelsta och erfaren installatör och konsult inom värme och kyla. Han har projekterat ett koncept som används i ett 80-tal av STC:s lokaler över hela Sverige, så även här i Kvarnholmen.

– Det som är viktigt för kunden är att få grejor som håller och som är pålitliga. Därför jobbar jag gärna med produkter från Mitsubishi Electric. I den här lokalen har vi valt ett VRF-system för kyla, säger Johan Larsson.

City Multi-systemen som används i gymmet är energieffektiva och har ett lägre GWP-tal än många andra motsvarande produkter. För att minska den totala miljöpåverkan kan man nämligen nu få City Multi med köldmediet R32. Ett miljövänligare alternativ helt enkelt.

IMG_0536

Innedelar styr oberoende av varandra 

VRF står för Variable Flow Refrigerant Flow och är ett luftkylt multisystem med hög verkningsgrad och låg driftkostnad som kommer i mängder av utföranden. Ett VRF-system gör det möjligt att kontrollera flödet av köldmedium för att matcha effektbehovet med den angivna effekten.

– Att det är ett VRF-system innebär också att alla innedelar kan styras oberoende av varandra. Du kan ha dem i olika temperatur- eller klimatzoner. Det ger ett väldigt bra inomhusklimat i alla delar av lokalen. Du kopplar en utedel till valfritt antal innedelar. Det blir väldigt flexibelt och dessutom är City Multi lättinstallerade, säger Johan Larsson.

I mer än 15 år har Johan Larsson jobbat med produkter från Mitsubishi Electrics. Hur kommer det sig?

– Det är för att produkterna håller hög kvalitet, de är tillförlitliga och så är supporten bra om man eventuellt behöver hjälp. Under de här åren har jag lärt mig produkterna också, jag vet att de fungerar. Jag kan med gott samvete rekommendera dem till mina kunder för jag vet att resultatet kommer att bli bra, säger han.

Driftsättningen var för några månader sedan och Johan Larsson har inte behövt åka tillbaka sen de lämnade stället. Och det tror han inte att han kommer att behöva i framtiden förrän det är dags för underhållsservice. Ett gott tecken om något. Men vad tycker han själv om hur resultatet har blivit?

– Det har blivit precis den driftsäkra anläggning som kunden förväntade sig. STC har fått en kyld lokal med cirkulationskyla som skapar ett jättebra och behagligt klimat för de som tränar, säger Johan Larsson.  

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden