Mitsubishi Electric logo


Inga kallduschar i padelhallen i Mölnlycke

padelcenter_huvudbild

Padel håller på att bli en ny folksport och över landet växer den ena padelhallen efter den andra fram. I Mölnlycke, 10 minuter från Göteborgs centrum, hittar vi PDL Center som har öppet dygnet runt. Vid full beläggning innebär det att 28 personer duschar en gång i timmen. Så hur löser man varmvattenbehovet på en sådan anläggning på ett effektivt sätt? Vi har svaret.

Andreas Enström är projektledare på KylKontroll Göteborg AB, som fick uppgiften att lösa varmvattensbehovet när hallen var nybyggd 2018.

– Utmaningen var att producera en tillräcklig mängd varmvatten. Fastighetsägaren och vi ville hitta en miljövänlig lösning med hög verkningsgrad och ett neutralt köldmedium, helst till låga driftkostnader, säger Andreas Enström.

I padelhallen finns det sju banor som hyrs ut per timme. Antalet spelare per bana är i genomsnitt fyra personer vilket kan innebära att en gång i timmen vill 28 spelare duscha och byta om. Dessutom finns det ett gym med duschar på ovanvåningen vilket ytterligare ökar belastningen. Behovet att få fram tappvarmvatten till duscharna är enormt.

padelcenter_bild-2

CO2 som köldmedium

Lösningen som KylKontroll och konsulten PQR tog fram ihop med MELpro, Mitsubishi Electrics fastighetsavdelning, var att installera ett luft-vattenaggregat som heter QAHV. Det är en hetvattenvärmepump som kommer med en god energiklassificering och är ett perfekt alternativ för fastigheter med stort behov av varmvatten. Till QAHV:n kopplade man sen fyra slingtankar från Borö på 750 liter styck.

Med en QAHV minskar driftkostnaderna avsevärt samtidigt som aggregatet möter kraven i F-gasförordningen. Som köldmedium används nämligen regenererad koldioxid, CO2. Det ger en rad fördelar som att anläggningen drar mindre energi och behöver mindre underhåll och service än motsvarande anläggningar. Det finns heller inga krav på återkommande läcksökning. 

– Behöver man stora mängder varmvatten är detta en väldigt bra lösning. Jag är positivt överraskad att QAHV fungerar så bra och levererar så höga temperaturer. Att CO2 inte har någon miljöpåverkan är också mycket positivt. CO2-anläggningar är helt klart något som kommer mer och mer, säger Andreas Enström.

padelcenter_bild-1

Problemfri drift

Andreas Enström har arbetat med produkter från Mitsubishi Electric sedan 2008. Hur har det fungerat?

– Det första jag tänker på är kvalitet. Och därför installerar vi på KylKontroll många av deras produkter och det är väldigt få gånger vi behöver åka tillbaka. Om vi får åka tillbaka beror det nästan alltid på yttre faktorer. Det känns tryggt att installera Mitsubishi Electrics produkter. Jag kan lita på att om vi gör vårt jobb rätt, då fungerar deras produkter också. 

Aggregatet i padelhallen har varit i drift sedan 2018 och fungerat felfritt. Spelarna i Mölnlycke har sluppit kallduschar. Något som Andreas Enström själv kan intyga, eftersom han spelar padel i hallen varje vecka.

– Att skapa varmvatten och höga temperaturer på ett energieffektivt sätt kan vara en utmaning ibland. Men det här systemet har fungerat klockrent, säger Andreas.

5 snabba fakta med QAHV, en hetvattenvärmepump för stora varmvattenbehov

  • COP på 4,0 vid höga utgående varmvattentemperaturer.
  • Miljöneutralt köldmedium med CO2.
  • Producerar varmvatten med temperaturer på upp till 90 grader.
  • Låga driftkostnader.
  • Kräver mindre service och underhåll än motsvarande anläggningar.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden