Mitsubishi Electric logo


Från hopplöst till hoppfullt: Rätt sorts luftvärmepumpar gör jobbet

SN POPENDA_huvudbild

I Irsta utanför Västerås hittar vi SN Popenda som hyr ut industrilokaler och hallar på upp till 1 600 kvadratmeter. Gemensamt för dessa lokaler är att de värms upp av luftvärmepumpar. I en av hallarna var det ständigt nya problem med de befintliga värmepumparna. Till slut tröttnade chefen på alla reparationer och kontaktade Edekyl & Värme. Hade de något bra förslag på lösning?

Det var Jonas Forsberg, projektledare på Edekyl & Värme som SN Popendas vd Chatarina Claeson kontaktade. Edekyl & Värme är ett av de ledande företagen inom kyla, värme, ventilation, automation och energieffektivisering i Mellansverige. Så här beskriver Jonas hur läget var när han blev inkopplad:

– I hallen satt det billiga värmepumpar av för oss ett okänt märke, som inte alls var lämpade för den här miljön. Problemet var att värmepumparna gick sönder hela tiden fastän de bara var runt fem år gamla. Företaget som hyr hallen tillverkar stommar och balkar till olika byggprojekt. Miljön är en smutsig och dammig. Värmepumparna var känsliga för damm och hade jättedålig prestanda i nordiskt klimat och på en yta med så högt i tak, säger Jonas Forsberg.
Jonas tog sig an uppdraget att hitta värmepumpar med stabil prestanda som klarar att värma en lokal på nära 1000 kvadratmeter och med nio meter högt i tak.

– Jag kontaktade Mitsubishi Electrics fastighetsavdelning MELpro som jag har haft att göra med tidigare. De som jobbar där är bra, tekniskt kunniga och enkla att jobba med. Det kändes tryggt, det kunde inte gå fel tänkte jag, säger Jonas.

Underhållsfritt och hög prestanda

I samråd med Johan Haag på MELpro och Mitsubishi Electrics regionsäljare Joakim Starkenberg, valde Jonas att satsa på två innedelar som är speciellt framtagna för montage i industrimiljö: En takmonterad värmepumpskonvektor som heter IDH-D. Tack vare en lamelldelning passerar smuts och damm genom konvektorn och gör den i princip underhållsfri. Det finns inga filter som behöver rengöras.

– Det här är en ganska optimal lösning utifrån vad jag letade efter. Det finns flera fördelar förutom att den är underhållsfri och tål dammiga miljöer. Den är kompatibel med R32, så bättre för miljön. Det finns inget som kan frysa på den heller. Och den går att installera högt upp och ändå få ner värmen ända till golvet utan att det blir drag, med hjälp av luftriktare som monteras på innedelarna, säger Jonas och fortsätter:

– SN Popenda är jättenöjda och vi är jättenöjda. Efter monteringen ställde vi in maskinen på 18 grader och sedan har allt skött sig självt. Maskinerna är smidiga och inte i vägen, de låter inget – de bara funkar. I första hand var vår kund ute efter att hitta en bra lösning på värmen, men jag skulle bli förvånad om dessa maskiner inte också leder till en bra energibesparing. De är väldigt energieffektiva.

SN POPENDA_extrabild_2

Hur är det att jobba med Mitsubishi Electrics medarbetare och produkter

Mitsubishi Electric har jättekunnig personal som har erfarenhet av den riktiga världen och företaget tillverkar helt klart smarta grejor. Det är nästan så att man blir glad när man tar i produkterna, jättehög kvalitet rakt igenom. För en som är lite arbetsskadad är en fröjd att jobba med så fina saker.

Finns det något du önskar att fler kände till om den här typen av lösningar? – Ja, att det finns lösningar som denna helt enkelt. Det är en jättesmart lösning för industrihallar och liknande. Det är svårt att få reda på att de finns om man inte råkat på dem innan, säger Jonas.

Fem skäl till att fler borde välja den här typen av lösningar enligt Jonas Forsberg på Edekyl & Värme

  • Ingen frysrisk.
  • Behövs ingen årlig kontroll av maskinerna.
  • Lågt GWP-värde.
  • Lättinstallerade och energieffektiva.
  • Jättebra säljsupport.
SN POPENDA_extrabild

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden