Mitsubishi Electric logo


Mitsubishi Electrics värmepumpar har väldigt få reklamationer

Geodan-artikel_huvudbild

Ja, så säger Kristian Lundh, rörmokare och säljare på Hovby Rör med 15 års erfarenhet av värmepumpar och rörmokeri. Häng med när hälsar på hos en av Mitsubishi Electrics noggrant utvalda återförsäljare. På köpet ger Kristian några tips till dig som funderar på att köpa bergvärmepumpen Geodan.

artikel_hovby-rör

Hovby Rör är en del av Comfortkedjan och ligger i Lidköping. Här arbetar drygt 30 anställda och företaget har expanderat kraftigt de senaste tio åren. Verksamheten står på tre ben: VVS-arbete, teknisk fastighetsdrift och försäljning av och installationer till privatpersoner, till exempel badrum, braskaminer och inte minst värmepumpar. Bland deras kunder finns både villaägare och större kommersiella fastighetsägare.

Kristian Lundh är själv en omskolad bilmekaniker som även har hunnit med några år på bageri innan han hittade sitt verkliga kall, rörmokeri och sälj. Att jobba praktiskt är en av sakerna som han gillar med sitt jobb, liksom att träffa så många människor, både kunder och grossister.

Ambitionen är supernöjda kunder

Sedan många år arbetar Hovby Rör med att sälja och installera Mitsubishi Electrics produkter i hela Lidköping med omnejd. Att Kristian är nöjd med att sälja företagets produkter framgår tydligt.

– Det är viktigt för oss att sälja bra produkter. Mitsubishi Electric har väldigt få reklamationer på sina värmepumpar. Sen uppskattar jag deras bredd, att de har allt inom värmepumpar, både luft-luft, luft-vatten och bergvärme. Fastän de är så stora och kända är de väldigt personliga och engagerade i bemötandet. Även de höga cheferna är lätta att nå. Dessutom känner jag att Mitsubishi Electric har samma ambition som vi, att få supernöjda kunder. Det genomsyrar både deras verksamhet och vår, säger Kristian.

Engagemanget från Mitsubishi Electrics sida är något han återkommer till. Som den gången en villakund, som var nöjd för övrigt, hade frågor om ett ljud på sin nyinstallerade luft-vattenvärmepump.

– Då åkte både regionsäljaren, produktchefen och försäljningschefen på Mitsubishi Electric ut till kunden ihop med mig. Kunden trillade nästan baklänges av förvåning. Det var kul. De här cheferna råkade befinna sig i trakterna, men jag tycker det visar hur de som arbetar på Mitsubishi Electric brinner för att deras produkter ska funka bra och vilket intresse de har för kunderna, säger Kristian.

(Och ljudet, ja det var lätt avhjälpt för den som undrar.)

Mitsubishi Electric geodan-små utrymmen

Geodan, bergvärme från Mitsubishi Electric

Bergvärmepumpar är inget nytt för Mitsubishi Electric. Det är något man har tillverkat i mer än 20 år för riktigt tuffa miljöer, till exempel köpcentrum och industrifastigheter. Men nytt är att man sedan några år också har en modell för villakunder som heter Geodan. Hur står den sig mot konkurrenternas alternativ?

– På pappret kan man tycka att de olika fabrikaten är väldigt lika och visar liknande prestanda. Men det handlar om pumpen som helhet, att Geodan är rejält konstruerad. Bara en sådan sak som att Mitsubishi Electric tillverkar sina delar själv, till exempel gör sina egna kompressorer. Deras produkter är inte något hopplock med delar från olika leverantörer, de har full kontroll över minsta beståndsdel, säger Kristian och fortsätter:

– Sen att det är ett japanskt företag är faktiskt en fördel. För mig som gammal bilmekaniker vet jag att japansk teknik är lika med högsta kvalitet. Så har det alltid varit.

Det här tycker kunderna om Mitubishis Electrics bergvärme

– Våra kunder tycker att Geodan är väldigt tyst. Extremt tyst. Vissa har undrat om deras bergvärmepump ens är igång. En annan stor fördel är rumskontrollen, den så kallade trådlösa rumsgivaren. När man hittar den optimala platsen att ha den på, då sköter Geodan sig själv.

Kristian själv uppskattar Geodanens låga bygghöjd. Den är smidig att installera eftersom den är enkel att få isär och bära ner i trånga utrymmen.

– Andra fabrikat har satsat på paneler och färgdisplayer. Men det är inte det kunderna pratar om. De pratar först om ljudet och sen om antal reklamationer fabrikatet har. Med sitt låga ljud och det obefintliga antalet reklamationer är Geodan en vinnare.

Kristian Lundh på Hovby rör ger tips till dig som ska köpa bergvärmepump

Korrekt pris viktigt

När du får offerten, kontrollera att du har fått rätt priser utifrån dina förutsättningar. Till exempel kan det som heter foderrör bli en överraskning annars. Standard i en offert är sex meter men om din granne har 30 meter, ja då behöver du förmodligen också 30 meter. Läs på, ställ många frågor till installatören eller säljaren. Prata med grannar som har bergvärme eftersom era markförhållanden förmodligen är väldigt lika varandra.

Rätt borrhålsdjup

Min erfarenhet är att beräkningsprogrammen ibland kan visa lite för kort borrhål. Jag brukar själv räkna på 18-23 meter borrning per kW man vill ha ut i effekt av värmepumpen. Många i branschen offererar mycket kortare borrhål, så se upp med detta. Gör du ett utbyte av bergvärmepump behöver du också oftast borra djupare än det befintliga hålet.

Snygga installationer

För oss på Hovby Rör är det viktigt att göra snygga installationer. Det kan låta oviktigt för vissa kanske, men vem vill gå ner i källaren och mötas av en härva av rör. Snyggt ska det vara. Ställ gärna en fråga till din installatör om hur deras installationer brukar se ut.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden