Mitsubishi Electric logo


Smidig värmepumpslösning ett självklart val i nybyggd industrifastighet

Väderholmarna_huvudbild

I industriområdet Kappetorp utanför Sollentuna hittar vi en nybyggd industrilokal på 1 900 kvadratmeter. Häng med och se hur tankarna gick inför valet av värmesystem och hur lösningen föll på plats.

Allt började med att fastighetsbolaget Väderholmen AB hade tillgång till en tomt i Kappetorp, lägligt belägen mellan E4 och E18, som de inte riktigt visste vad de skulle göra med. Då, som på beställning, kom det en förfrågan från företaget Swelift. Hade Väderholmen möjligtvis någon lokal till dem?

Planerna på att bygga en lokal åt Swelift tog raskt form. Swelift hyr ut byggliftar, ställningar och truckar. De utbildar också byggkunder i hur man skapar en trygg arbetsmiljö när man arbetar från mobila plattformar. Byggnaden på 1 900 kvadratmeter skulle innehålla verkstad, tvätthall, uppställningshall och kontor. Christer Edstrand, teknisk förvaltare sedan 29 år på Väderholmen, berättar:

– Det fanns ingen fjärrvärme i närheten, så vi insåg att vi fick titta på andra lösningar. Vi behövde något mer prisvärt än att dra en jättelång ledning till närmaste fjärrvärme. Det var så vi blev intresserade av värmepumpar.

väderholmarna_extrabild

Luft-vattenvärmepump som tål nordiskt klimat

Valet föll på en av Mitsubishi Electrics flaggskeppsprodukter, luft-vattenvärmepumpen Ecodan Large Hydrobox. Den är ett mycket utrymmeseffektivt system som ersätter olja, el- eller fjärrvärme med miljövänlig värmepumpsteknik.

– Den här lösningen tål kalla vintrar utan problem och har garanterad drift ner till -25 °C. För säkerhets skull satte vi in en elpanna med, som kan gå in som spets. Men den har inte behövt jobba speciellt mycket, säger Christer.

Det är invertertekniken Zubadan som gör att den nominella värmekapaciteten kan hållas konstant ner till -15 °C. En Ecodan Large Hydrobox tappar därmed inte i värmekapacitet när det blir nollgradigt.

väderholmarna_extrabild_3

Tryggt att köpa Mitusbishi Electric-produkter

Något stort teknikrum för värmesystemet behövde Väderholmen aldrig göra plats för. Detta eftersom Ecodan Large Hydrobox tar så liten plats i förhållande till vad den levererar. Det var ett extra plus tycker Christer.

Nu har det gått några år sedan installationen gjordes. Hur har allt fungerat? Christer behöver inte tänka länge på svaret:

– Det har rullat på problemfritt. Vi har inte fått något klagomål alls på tre år. Det är ett gott betyg i vår värld.

Avslutningsvis kan vi konstatera att köpa produkter från Mitsubishi Electric, det är något som Christer känner sig helt trygg med.

– Ja, man slipper köpa grisen i säcken när man handlar från ett bolag med så lång erfarenhet av värmepumpsteknik, och som kommer från den japanska traditionen där stor noggrannhet och hög kvalitet är kännetecken. Det är fina produkter, det känns tryggt.

väderholmarna_extrabild_2

Tre fördelar med Ecodan Large Hydrobox enligt Christer Edstrand

– Utrymmessnålt

– Driftsäkert

– Miljövänligt

Värmesystemet består av:

4 st PUHZ-SHW230 med Ecodan Large Hydrobox 1 st PAC-IF071 masterkort styr anläggningen

Elpanna som spets

Projekterat av: VVS-konstruktioner. Installerat av: Kylpartner

Laddar...

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden