Mitsubishi Electric logo


Västerviks bostadsbolag satsar grönt – och tyst

Mitsubishi Electric Ecodan Västervik IMG_2879 800x503

När radhuslängorna med hyresrätter i Kaptensgården i Västervik skulle få nya luft-vattenvärmepumpar, valde man inte mindre än 20 Ecodan med koldioxid som köldmedium från Mitsubishi Electric. Här berättar Jonas Bergman, vd på Kyl-Bergman som gjorde installationen, om projektet och fördelarna med Ecodan CO2.

Det kommunala bostadsbolaget i Västervik deltar i Sveriges Allmännyttas klimatinitiativ för att bli fossilfria till 2030 och minska energiförbrukningen med 30 procent. Men i kommunen är ambitionsnivån högre än så. Här siktar man på att bli fossilfria ännu tidigare, redan 2025.

Så när radhuslängorna behövde få nya värmepumpar installerade var det självklart för Kyl-Bergman att föreslå Ecodan med CO2 som köldmedium. Koldioxid är ett naturligt köldmedium som har ett GWP-värde på endast 1 – att jämföra med R32 som har ett värde på 675, trots att det annars räknas som ett av de miljövänligaste valen.

– För många är det fortfarande nytt med CO2 som köldmedium, men vi har jobbat med det en lång tid. Vi föreslog Ecodan CO2 för att det var det bästa valet ur miljösynpunkt samtidigt som vi hade i åtanke hur tätt det är mellan husen. Här var det viktigt att värmepumparna var extremt tystgående och att de hade ett litet klimatavtryck. Västerviks kommun har stor framåtanda och vill gå i bräschen för att göra miljöriktiga val, säger Jonas Bergman.

Mitsubishi Electric Ecodan Västervik IMG_2868 800x432

Bra för stora varmvattenbehov

Ecodan CO2 är en energieffektiv luft-vattenvärmepump med ett effektspann som är generöst, från 0,9 kW upp till 7,3 kW. En extra finess med Ecodan CO2 är att utedelen är liten och lättplacerad. Det håller Jonas Bergman helt med om.

­– I Västervik var det som gjort för Ecodan. De placerades i förråden som hör till lägenheterna och passade utmärkt.

Utomhusdelen till Ecodan CO2 är ansluten till cylindertanken med en VVS-installation. Allt färskvatten passerar genom Mitsubishi Electrics patenterade värmeväxlare och värms upp direkt, för att sedan skickas ut i hemmet.

– Det blir väldigt mycket varmvatten direkt. Hyresgästerna kan spola varmvatten i en timme utan problem. Dessutom blir det inget stillastående mängder varmvatten. Det är bra och säkert, säger Jonas Bergman.

Mitsubishi Electric Ecodan Västervik IMG_2859 800x

Väldigt tystgående

Ecodan CO2 är snillrikt konstruerad så att den kan arbeta med mycket låg ljudnivå under alla driftlägen och vid alla utomhustemperaturer. Den har en ljudtrycksnivå på bara 43 dBA vilket motsvarar bakgrundsljudet i ett bibliotek. De låga ljudnivåerna ger en större flexibilitet eftersom installatören enklare kan välja den bästa placeringen för värmepumpen utan att behöva tänka på att grannar kommer att störas av oväsen.

– Under mina år i branschen har jag inte upplevt så tysta utedelar. Det är imponerande tysta. Man får nästan titta så att fläkten snurrar för att se om maskinen är igång, säger Jonas Bergman.

Sammantaget är Jonas Bergman nöjd med supporten han fick från Mitsubishi Electric under projektets gång. Han anser att Ecodan CO2 är ett tryggt och effektivt alternativ för uppvärmning som han kan rekommendera till andra. Inte minst eftersom hänsyn till miljön blir ett allt starkare krav för byggprojekt av olika slag.

– Kan man välja CO2 som köldmedium tycker jag att man ska göra det. Jag tror det är rätt väg att gå för att minska användandet av kemiska köldmedium. Genom att välja CO2 gör du ett klokt val för miljön, säger Jonas Bergman.

Mitsubishi Electric Ecodan Västervik Kylbergman IMG_2873 600x800

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden