Mitsubishi Electric logo


”Bättre än vad vi förväntade oss”

ventilationsgrossisten-huvudbild

Olidligt varmt på sommaren och iskallt på vintern. Ja, så var inomhusklimatet på Ventilationsgrossisten i Västberga tills för ett år sedan. I samband med en ombyggnation passade man på att se över inomhuskomforten. Och så här blev resultatet.

ventilationsgrossisten-extrabild

Ventilationsgrossisten Nordic AB är som namnet antyder en helhetsleverantör inom ventilation. Hit vänder sig installatörer för allt som har med ventilation att göra. På en yta av 170㎡ har de i Västberga utanför Stockholm samlat butik, lager och kontor under ett och samma tak. Något som gör arbetet effektivt, men som brukade påverka inomhuskomforten mindre gynnsamt. Faktum är att inomhusklimatet tidvis höll på att ta knäcken på medarbetarna. Göran Törnquist, filialchef i Västberga, berättar:

– Även efter att vi byggde in lagret med skjutdörrar så att vi fick en tillstängd butik, blev det fruktansvärt varmt i butiken på somrarna och ännu varmare på lagret. I gengäld vad det iskallt på vintern, både i lager och butik. För oss var det viktigt att komma till rätta med detta främst för att skapa en bättre arbetsmiljö. Om det samtidigt skulle påverka energikostnaderna i positiv riktning, desto bättre.

ventilationsgrossisten-extrabild2

Smidig lösning

I samband med en ombyggnation kontaktades Stefan Wretman, delägare på Kylmästarna i Stockholm, för att föreslå en lösning. Ihop med Mitsubishi Electrics fastighetsavdelning Melpro tog de fram ett förslag som Ventilationsgrossisten bestämde sig för. Lösningen var ett kostnadseffektiv system som bygger på en så kallad CityMulti mini-VRF. VRF står för ”variable refrigerant flow” och är ett luftkylt multisystem som har hög verkningsgrad och låg driftkostnad. Upp till tolv innedelar kan anslutas till en utomhusdel.

– Fördelarna med det här systemet är att man får mycket funktion för pengarna, det är energisnålt och  ger ett jämnt klimat med god komfort. Av erfarenhet vet jag dessutom att Mitsubishi Electric gör produkter med verkligt hög kvalitet, det är sällan problem med deras grejor vilket gör att jag tryggt kan rekommendera dem till våra kunder, säger Stefan Wretman på Kylmästarna som stod för installationen.

Färre sjukdagar

Ventilationsgrossistens VRF-system från Mitsubishi Electric bygger på en utedel som heter CityMulti PUMY P200 och fyra innedelar samt två distributionsboxar som fördelar köldmediet till de anslutna innedelarna. Sammantaget ger det här både värme och kyla med hög energieffektivitet.

Det nya systemet har varit i drift sedan april 2019, men vi får vänta till hösten 2020 för att få in siffror på energibesparingen. Den informationen får Ventilationsgrossisten från hyresvärden på årsbasis nämligen. Men sett till komfort ser Göran Törnquist ett mycket gott resultat.

– Det är som natt och dag. Vi har mycket nöjda medarbetare nu när temperaturen är jämn och pålitlig oavsett årstid. Ett annat mer oväntat resultat är att vi har fått en lägre sjukfrånvaro på köpet.

Göran Törnquist tycker att lösningen är prisvärd och sammantaget har anläggningen överraskat honom positivt:

–Ja, det har blivit bättre än vi förväntade faktiskt. Förutom att vi som sagt har fått ett stabilt inneklimat oberoende av utetemperaturen, sköter sig systemet av sig självt. Det är enkelt, smidigt och något som jag gärna kan rekommendera till andra, säger Göran Törnquist.

Tre fördelar med CityMulti mini-vrf 

Söker du något av detta kan en mini-vrf från Mitsubishi Electric passa hos er:

  • Energieffektiv luftkonditionering och värme.
  • Enorm variation på systemlösningar.
  • Smidiga installationer som kräver lite utrymme.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden