Mitsubishi Electric logo


Dags för service av värmepumpen? Så här går det till!

Mitsubishi Electric rot-avdrag

Att köpa en luft-lufvärmepump eller luft-vattenvärmepump är en riktigt bra investering. Men för att få valuta för dina pengar är det viktigt att underhålla din värmepump. Med regelbunden service säkrar du att värmepumpen fungerar bra – år efter år. Så här går en servicekontroll till!

Till att börja med måste du själv ägna dig åt ”vardagligt” underhåll vilket innebär att du ska torka av damm och rengöra filtren regelbundet. (Är du osäker på hur du rengör filtren? Då har vi en bra text om det här.) Värmepumpen bör också dammsugas vid behov. Vartannat till vart tredje år ska du även beställa service på värmepumpen. Då besöker en servicetekniker dig och går grundligt igenom värmepumpen. Detta tar vanligtvis mellan en halvtimme och två timmar beroende på hur väl pumpen har blivit underhållen.

Därför är det viktigt med service

För att säkerställa såväl en långvarig som problemfri drift ihop med möjligheten att kunna reklamera fel är det viktigt att värmepumpen får en regelbunden service av en auktoriserad återförsäljare. Underhåll av värmepumpen förlänger inte bara livslängden på maskinens rörliga delar, utan leder också till mindre slitage och ljud. Dessutom får värmepumpen bättre verkningsgrad och effekt efter en service, vilket i sin tur innebär lägre energiförbrukning. Inte bara det, regelbunden service hjälper dessutom till att förhindra oönskad lukt från maskinens insida som ibland uppstår efter mångårig användning. Tänk bara på att all service på värmepumpar måste utföras av auktoriserade återförsäljare eller installatör.

Mitsubishi Electric hero delar

Förbered så här inför service

För att servicen av din värmepump ska bli så effektiv som möjligt är det bra om du förbereder lite. Ta en snabb rengöringsrunda runt maskinens in- och utsida så gör du det lättare för serviceteknikern att göra sitt jobb och komma igång med uppdraget så snart han eller hon är på plats.

Så här går servicen på inomhusenheten på värmepumpen till

Att serva din värmepump går oftast snabbt och effektivt. Du kanske undrar vad som kommer att hända steg för steg? Det finns flera saker som görs, exempelvis detta:

  • Lampellpaketet och pumphjulet rengörs.
  • Fläkthjulets ändlager smörjs.
  • Dräneringen/kondensvattenavloppet rengörs och kontrolleras.
  • Kontroll av fläktmotorn och luftspjällen.
  • Nya batterier i fjärrkontrollen sätt i vid behov, men du kan så klart också enkelt byta ut dem själv.

Värmepumpens värmefunktion mäts sedan vid maximal drift. Då mäter serviceteknikern bland annat strömförbrukningen och att alla temperaturmätningar ligger inom standardvärdena. Detta för att säkerställa optimal drift när kylan kommer.

Mitsubishi Electric hero-utedel

Så här går servicen på utomhusenheten på värmepumpen till

Efter att inomhusenheten har gåtts igenom noggrant, är det dags för en kontroll av värmepumpens utomhusenhet. Det är många punkter som bockas av, bland annat:

  • Rengöring av värmeväxlaren och bottentråget.
  • Läckagetester av mekaniska anslutningar.
  • Kontroll av ventiler och isoleringen.
  • Kontroll av fläktmotor och fläktblad.
  • Kontroll av trågvärmaren i bottentråget.

När utomhusenheten har kontrollerats måste maskinens kylförmåga också mätas. Här är fläkthastigheten inställd på max och termostaten är inställd på 16 grader innan en serie mätningar utförs.

Dags att beställa service av din värmepump?

Har det gått några år sedan din värmepump senast fick en service? Då är det hög tid att kontakta din lokala Mitsubishi Electric-återförsäljare eller installatör. Service kan göras året runt, men det är en god idé att göra det på sommaren så att du får en grundlig kontroll och granskning av värmepumpen innan hösten börjar. Se till att värmepumpen fungerar maximalt och håller så länge som möjligt, så beställ service idag!

Här hittar du din återförsäljare!

Läs: 5 tecken på att din luftvärmepump behöver service

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden