Mitsubishi Electric logo


Förläng sommaren med en värmepump!

474461248

Sommarstugor är för många förknippade med opretentiös enkelhet utan moderna bekvämligheter. Det gör inget att det är utedass och att de kalla rummen tar lång tid att värma upp. Men måste det verkligen vara så? Vistas du mycket i sommarstugan kan det snabbt löna sig att sätta in en värmepump!

I dag ser vi att allt fler vill ha en större bekvämlighet i sommarstugan. Även om de flesta nu har toalett och vatten inomhus, finns det fortfarande många som använder äldre metoder för att värma upp huset. En värmepump kan vara den sista pusselbiten för att göra stugan komplett och inbjudande året om så att du kan använda din stuga mer än bara på sommaren.

Därför passar en värmepump perfekt i sommarstugan

Värmepumpar blir allt vanligare i svenska hem, men i sommarstugor är de ännu inte en självklarhet. Och det är faktiskt lite konstigt tycker vi, med tanke på att en värmepump behöver mycket mindre energi för att skapa samma mängd värme som andra uppvärmningsmetoder. Jämfört med eluppvärmda element producerar en värmepump samma mängd värme till en fjärdedel av priset.


En annan fördel med värmepumpar är att de kan styras på distans med en app, så att sommarstugan är varm och behaglig – eller sval om du har en luft-luftvärmepump – när du kommer fram till huset. Via appen kan du få rapporter om hur systemet arbetar och enkelt ändra inställningar hemifrån. Under vintern kan du ställa in värmepumpen på underhållsvärme runt 10 grader för att minska risken för fuktproblem och att vattensystem fryser.

Luftvärmepumpar ett bra val i stugan

Luft-vattenvärmepumpar lämpar sig riktigt bra för sommarstugan. Förutom att de sänker din energikostnad värmer det också upp vattnet. Värmen fördelas i huset genom ett vattenburet system i golvet, radiatorer eller fläktkonvektorer. Det ger en mycket bra värmefördelning och håller inomhustemperaturen jämn. Om du väljer att köra värmen i golven kommer du också att kunna njuta av att sätta fötterna på ett varmt och behagligt golv. Luft-luftvärmepumpar är ett annat populärt alternativ som också gör mer än att "bara" minska elförbrukningen. På sommaren kan värmepumpen användas som luftkonditionering och hålla temperaturen inomhus på en behaglig nivå. Luft-luftvärmepumpen är dessutom prisvärd i inköp och lättinstallerad. Dagens värmepumpar smälter in fint i befintlig inredning, det finns till exempel sådana som placeras på golvet eller över en dörr så att man knappt tänker på dem. Här kan du läsa mer om våra olika produkter!

Öppen spis är mysigt men...

Det finns väl få saker som är lika mysiga som att tända en brasa i eldstaden. Det kräver dock lite ansträngning. Veden ska samlas ihop, kapas och klyvas, det kan ofta behövas flera försök innan brasan är tänd och tar sig. Rätt som det är kanske du har jacka och mössa på dig – i väntan på att värmen ska sprida sig.

Att köpa ved i påsar kan snabbt bli en dyr affär, speciellt om du eldar ofta i sommarstugan. Det är inte bara veden som
är dyr, det är inte ovanligt att en öppen spis bara klarar av att utnyttja 10-25 procent av värmeenergin från träet. Det blir mycket slit för relativt lite uppvärmning. Dessutom är det inte någon vidare miljövänlig uppvärmning. Småskalig förbränning av ved och pellets är en relativt stor källa till utsläpp av miljö- och hälsoskadliga luftföroreningar i Sverige enligt Naturskyddsföreningen.


Föroreningar som släpps ut vid eldning är bland annat små partiklar (inklusive sot), polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och dioxiner. Dessa föroreningar kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och en viss sorts PAH är cancerframkallande.


Så ja, öppen spis är en otroligt snygg detalj och mysigt att ha i stugan, men helst tillsammans med en annan form av uppvärmning.

Ta reda på vilken värmepump som passar din sommarstuga

Alla stugor är olika och det är inte alltid lätt att själv hitta den lösning som är bäst. Det är också en kostnadsfråga: Hur mycket vill du investera? Dessutom måste du ta ställning till hur huset ser ut och vad du har för önskemål på din värmepump.

Bäst hjälp får du genom att kontakta en återförsäljare som är specialist på värmepumpar. De sitter på massor med kunskap så tveka inte att ta kontakt för att få hjälp att komma vidare. Mitsubishi Electrics återförsäljare hittar du här!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden