Mitsubishi Electric logo


Renare luft med effektiva filter

Har du tänkt på att du påverkas av den luft du andas? Ren luft är viktigt för att vi ska må bra och hålla oss friska. I inomhusluften finns små partiklar som kan bestå av luftföroreningar, pollen, bakterier och virus men också av partiklar som till exempel uppstår vid matlagning, när vi eldar i kaminen eller tänder ljus. Med en luft-luftvärmepump från Mitsubishi Electric ingår effektiva filter som gör luften renare hemma och tar bort 99% av bakterier, virus och damm. Här får du reda på allt om våra filter!

Fyra fördelar med filter

1. Räddningen för allergiker

De bästa filtren kan fånga upp till 94 procent av allergenerna i luften. Är du pollenallergiker kan det göra en stor skillnad under pollensäsongen. Har du astma eller pälsdjursallergi kan ett bra filter underlätta även för dig. Hur pass bra effekt du får beror på flera faktorer som var luftvärmepumpen sitter och hur stort du bor, men de flesta upplever en stor skillnad.

2. Luften blir bättre

Att ha virvlande damm i luften hemma är inte bra för någon, men visste du att filter även underlättar städningen? Både grövre och finare filter fångar in dammpartiklar. Det blir helt enkelt mindre dammigt hemma och lättare att städa. Andas in och njut av en renare luft, fri från oönskade partiklar som annars kan göra inomhusklimatet tungt och ohälsosamt.

3. Hejdå till obehagliga lukter

Kolfilter, även kallade luftrengöringsfilter eller deodoriserande filter, ger som de andra typerna av filter en renare luft. Dessutom har de en annan viktig funktion: de eliminerar effektivt oönskade lukter. Har du husdjur kan det här vara speciellt välkommet. Förutom att du får ett bättre inomhusklimat så blir ditt hem även fritt från odörer.

4. Virus och bakterier fastnar

Det är inte bara damm som fångas upp i filtren, utan även bakterier och virus. Forskning visar att luftrenande filter kan vara ett bra vapen mot sjukdom under influensasäsongen. Våra filter har testats i ett japanskt laboratorium i miljöer med 25 kubikmeter luft. Testerna visar att hela 99 procent av alla bakterier och virus stoppas av filtren.

Filter ger ett bättre inomhusklimat

Rengör filtren i luftvärmepumpen regelbundet

Med ett bra kvalitetsfilter får du en renare inomhusluft. För att du ska få bästa effekt av din luftvärmepump och för att den ska hålla länge är det viktigt att rengöra både maskinen och filtren regelbundet. Här kan du läsa en text om hur du går till väga.

Olika filter håller olika länge, bland annat beroende på vilken modell på luftvärmepump du har, hur mycket du eldar inomhus, om du har husdjur och så vidare. Titta i manualen för mer information eller ta kontakt med din återförsäljare om du är osäker. Lider du av pollenallergi är det säkrast att byta filter både före och efter pollensäsongen!

SÅ HÄR RENGÖR DU FILTREN

Olika typer av filter till din luftvärmepump

I våra värmepumpar sitter olika typer av filter som förbättrar luften i ditt hem. Nedan förklarar vi vad respektive filter har för funktion samt vilka filter som sitter i respektive värmepump.

Plasma-quad

Plasma Quad Plus

Plasma Quad Plus är ett elektrostatiskt antiallergenenzymfilter med aktiv filtrering. Krångligt namn kan tyckas, men det här är bland det bästa filtret du kan få. Mögelsporer, allergener, bakterier, PM 2.5, damm och faktiskt även virus. Det är sådant som Plasma Quad kan fånga upp när luften passerar genom luftvärmepumpen. Avancerad plasmateknik ligger bakom filtrets förmåga att neutralisera virus, bakterier, allergener, mögelsporer samt dålig lukt. Återstående partiklar till exempel damm och skadliga PM2,5 som finns i utomhusluften, absorberas istället direkt av filtret tack vare den elektrostatiska laddningen. Luft-luftvärmepumpen Hero, en av våra premiummodeller, har filtret som standard. Filtret behöver inte rengöras lika ofta som andra sorter.

Läs mer

Silverjoniserat luftreningsfilter

Silverjoniserat luftreningsfilter är lite förenklat beskrivet en fiberduk i två lager och tekniken bygger på passiv filtrering. Ett av lagren fångar upp pollen, mögelsporer, allergener och damm på storlekar kring 10–100 μm. Det andra lagret innehåller bakteriedödande silverjoner som neutraliserar bakterier och viruspartiklar mycket effektivt. Bland annat vår populära luft-luftvärmepump Ninja levereras med det här filtret. Tänk på att det är viktigt att rengöra den här typen av filter regelbundet eftersom det annars täpps igen och får en försämrad förmåga att fånga upp partiklar.

Deodoriserande filter

Har du problem med odörer hemma, då hjälper deodoriserande filter dig som finns till vår modell Hero. Katalysatorn i det deodoriserande filtret förändrar de luktande komponenterna och levererar snabbt friskare luft till ditt rum.

Luftreningsfilter

Våra luftreningsfilter ger bra effekt mot bakterier, mögelsporer och har även en deodoriserande effekt. Filtrets tredimensionella yta utvidgar ”fångstarean” och bidrar till bättre dammuppsamlingsprestanda än konventionella filter. Filtret sitter i produkten vid leverans och går ej att köpa separat.

Värmepumpar med filter

Välj en modell anpassad efter dina behov.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden