Mitsubishi Electric logo


Renare luft med effektiva filter

Här hittar du allt om våra filter och varför de gör skillnad

Har du tänkt på att du påverkas av den luft du andas?

Ren luft är viktigt för att vi ska må bra och hålla oss friska. Kvaliteten på luften vi andas inomhus påverkar vår hälsa och välmående mer än vi tror. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan dålig inomhusluft orsaka allt från huvudvärk och irritation i ögonen till mer allvarliga hälsoproblem som astma och allergier.

Men det är inte bara det fysiska välbefinnandet som påverkas av luftkvaliteten. Forskning visar att bra inomhusluft också har en positiv effekt på vår mentala hälsa och kognitiva förmåga. Med bättre luftkvalitet kan vi känna oss mer alerta, fokuserade och energiska.

Vad är det som gör inomhusluften dålig?

De flesta av oss andas in förorenad luft i våra egna hem, utan att vi ens tänker på det. Visste du att luften inomhus kan vara upp till fem gånger mer förorenad än utomhusluften?

Helt vardagliga saker som matlagning, städning, tända stearinljus och doftljus eller elda i kamin frigör skadliga kemikalier och partiklar i luften. En annan källa till dålig luft är byggmaterial och möbler: Vissa material kan nämligen avge gaser som formaldehyd och VOC (flyktiga organiska föreningar), vilket kan irritera luftvägarna och till och med vara cancerframkallande. Ovanpå det har vi också PM 2,5-partiklar, damm, allergener som pollen och mögelsporer som lätt samlas lätt inomhus. Och så klart virus och bakterier.

Med en luft-luftvärmepump från Mitsubishi Electric ingår effektiva filter som gör luften renare hemma och som kan ta bort 99 procent av bakterier, virus och damm.

Filter ger ett bättre inomhusklimat

Fyra fördelar med filter

1. Räddningen för allergiker

De bästa filtren kan fånga upp till 98 procent av allergenerna i luften. Är du pollenallergiker kan det göra en stor skillnad under pollensäsongen. Har du astma eller pälsdjursallergi kan ett bra filter underlätta även för dig. Hur pass bra effekt du får beror på flera faktorer som var luftvärmepumpen sitter och hur stort du bor, men de flesta upplever en stor skillnad.

2. Luften blir bättre

Att ha virvlande damm i luften hemma är inte bra för någon, men visste du att filter även underlättar städningen? Både grövre och finare filter fångar in dammpartiklar. Det blir helt enkelt mindre dammigt hemma och lättare att städa. Andas in och njut av en renare luft, fri från oönskade partiklar som annars kan göra inomhusklimatet tungt och ohälsosamt.

3. Hejdå till obehagliga lukter

Kolfilter, även kallade luftrengöringsfilter eller deodoriserande filter, ger som de andra typerna av filter en renare luft. Dessutom har de en annan viktig funktion: de eliminerar effektivt oönskade lukter. Har du husdjur kan det här vara speciellt välkommet. Förutom att du får ett bättre inomhusklimat så blir ditt hem även fritt från odörer.

4. Virus och bakterier fastnar

Det är inte bara damm som fångas upp i filtren, utan även bakterier och virus. Forskning visar att luftrenande filter kan vara ett bra vapen mot luftburna sjukdomar som covid19 och influensa. Våra filter har testats i ett oberoende japanskt laboratorium i miljöer med 25 kubikmeter luft. Testerna visar att hela 99 procent av alla bakterier och virus stoppas av filtren.

Vad är PM 2,5?

PM är en förkortning av Particulate Matter och med det menar man mikroskopiskt små partiklar som finns i luften. 2,5 betyder att de har en diameter på 2,5 mikrometer eller mindre. Det är ungefär 30 gånger tunnare än ett hårstrå och därför är partiklarna osynliga för blotta ögat. Men att vi inte kan se dem betyder inte att de är harmlösa. Partiklarna kan nämligen innehålla skadliga ämnen som sot, damm och kemikalier. Studier har visat att de har tydligt negativa effekter på hälsan – både på kort och lång sikt.

PM 2,5 kommer främst från förbränning av fossila bränslen, industrier, fordonstrafik och vissa naturkällor. På grund av den pyttelilla storleken kan partiklarna tränga in i lungor och blodomlopp och orsaka hälsoproblem som astma, hjärt- och lungsjukdomar och ökad dödlighet. Filtren i din luft-luftvärmepump kan fånga upp PM 2,5 så att de inte cirkulerar i inomhusluften i lika stor omfattning.

Rengör filtren i luftvärmepumpen regelbundet

För att du ska få bästa effekt av filterfunktionen i din luft-luftvärmepump och för att den ska hålla länge är det viktigt att rengöra både maskinen och filtren regelbundet.

Olika filter håller olika länge, bland annat beroende på vilken modell på luftvärmepump du har, hur mycket du eldar inomhus, om du har husdjur, om du bor i stad eller på landet och så vidare. Titta i manualen för mer information eller ta kontakt med din återförsäljare om du är osäker. Lider du av pollenallergi, kom ihåg att det är säkrast att byta filter både före och efter pollensäsongen!

Så här rengör du filter

Olika typer av filter till din luftvärmepump

I våra luft-luftvärmepumpar sitter olika typer av filter som förbättrar luften i ditt hem. Här nedanför får du veta vad respektive filter har för funktion och vilka filter som sitter i vilken värmepump.

Plasma-quad

Plasma Quad Plus

Plasma Quad Plus är ett elektrostatiskt antiallergenenzymfilter med aktiv filtrering. Krångligt namn kan tyckas, men det här är bland det bästa filtret du kan få. Mögelsporer, allergener, bakterier, PM 2.5, damm och faktiskt även virus är sådant som Plasma Quad kan fånga upp när luften passerar genom luftvärmepumpen.

Avancerad plasmateknik ligger bakom filtrets förmåga att neutralisera virus, bakterier, allergener, mögelsporer samt dålig lukt. Återstående partiklar till exempel damm och skadliga PM 2,5 absorberas istället direkt av filtret tack vare den elektrostatiska laddningen. Luft-luftvärmepumpen Hero, en av våra premiummodeller, har filtret som standard liksom Sumo.

Läs mer

Silverjoniserat luftreningsfilter

Silverjoniserat luftreningsfilter är lite förenklat beskrivet en fiberduk i två lager och tekniken bygger på passiv filtrering. Ett av lagren fångar upp pollen, mögelsporer, allergener och damm på storlekar kring 10–100 μm. Det andra lagret innehåller bakteriedödande silverjoner som neutraliserar bakterier och viruspartiklar mycket effektivt.

Bland annat vår populära luft-luftvärmepump Ninja levereras med det här filtret. Tänk på att det är viktigt att rengöra den här typen av filter regelbundet eftersom det annars täpps igen och får en försämrad förmåga att fånga upp partiklar.

Deodoriserande filter

Har du problem med odörer hemma, då hjälper deodoriserande filter till att eliminera oönskade dofter. Passar extra bra för dig som har husdjur hemma. Katalysatorn i det deodoriserande filtret förändrar de luktande komponenterna och levererar snabbt friskare luft till ditt rum.

Just den här typen av filter finns i Hero och Sumo. Deodoriserande filter av en annan typ går även att få till andra modeller, läs mer under "luftreningsfilter".

Luftreningsfilter

Våra luftreningsfilter ger bra effekt mot bakterier, mögelsporer och har även en deodoriserande effekt. Filtrets tredimensionella yta utvidgar ”fångstarean” och bidrar till bättre dammuppsamlingsprestanda än konventionella filter. Filtret sitter i produkten vid leverans och går ej att köpa separat.

I tabellen här nedanför ser du att den här typen av filter finns i fem av våra modeller på luft-luftvärmepumpar.

Vilket filter i vilken modell?

Här ser du en sammanställning över vilka filter som sitter i våra olika modeller på luft-luftvärmepumpar. Välj en modell anpassad efter dina behov. Har du frågor om våra filter så ta kontakt med din närmaste återförsäljare!

Fyll i formuläret för offert

Du kommer att bli kontaktad av Mitsubishi Electric och våra lokala återförsäljare. Du förbinder dig inte att köpa något eller anlita någon.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden