Mitsubishi Electric logo


5 heta trender på marknaden för luft-luftvärmepumpar

Mitsubishi Electric Hero miljöbild svart

Mycket positivt har hänt med design och teknik sedan luftvärmepumparna började bli populära på den svenska marknaden runt år 2000. När du idag köper en ny luft-luftvärmepump får du allt i ett: toppdesign, maximal effekt, smart teknik och god komfort. Så vilka trender är inne just nu?

Luftvärmepumpar har blivit ett populärt val när oljepannan eller den eluppvärmda bostaden ska ersättas med en ny och modernare värmelösning. Det är både miljövänligt och energieffektivt vilket bara det i sig gör det trendigt. Att värma sitt hus med värmepump är idag det vanligaste uppvärmningsvalet för villaägare i Sverige enligt Folksam. Inte så konstigt med tanke på att en värmepump kan spara 30-80 procent av energin som krävs för att värma upp en bostad.

2020 såldes cirka 70 000 luft-luftvärmepumpar enligt Svenska Kyl- och Värmepumpsföreningen. Hälften av dessa är uppskattningsvis nyförvärv och resten utbyten av befintliga värmepumpar. Det blir allt populärare att värma upp fler ställen än bara bostaden med luft-luftvärmepumpar. Till exempel garage och sommarstugor.

Mitsubishi Electric För Nordiskt klimat

Trend 1: Luft-luftvärmepumpar som tål det svenska klimatet

En tydlig trend som vi har sett i många år är en ökad efterfrågan på luftvärmepumpar som klarar det svenska klimatet när det är som kallast. De billigaste luftvärmepumparna på marknaden har som huvudsyfte att tillgodose kylbehovet. Dessa passar bäst för sommaranvändning, svensk höst och milda vintrar.


Mer avancerade värmepumpar, som också kostar lite mer, fungerar däremot utmärkt året runt och är utformade för att klara vårt kalla, svenska klimat. Luft-luftvärmepumpar med hyperuppvärmningsteknik är extra tåliga och två av våra modeller med hyper heating har en garanterad drift ner till -35°C (modellerna Hero respektive Ninja).

Mitsubishi Electric låg ljudnivå

Trend 2: Luft-luftvärmepumpar med hög kraft men lågt ljud

Nu finns det luft-luftvärmepumpar med riktigt låg ljudnivå. En kraftfull och energieffektiv kompressor är alltså inte längre synonymt med irriterande ljud. Många av våra luft-luftvärmepumpar har en ljudnivå som är så låg som 19 dB (A). Vid lägsta fläkthastighet är dessa modeller praktiskt taget omöjliga att höra. För att sätta ljudnivån i perspektiv är ett normalt samtal 65 dB (A).

Möjligheten till nattläge har också blivit en trend. Nattläget möjliggör extra låg ljudnivå på utomhusdelen nattetid när trafik och andra kringljud minskar. Det är en stor fördel om du bor i ett tätbefolkat område och har grannar. Ninja och Hero är två av alla våra modeller som har just nattläge. Båda har utsetts till Bra Val av Folksam.

Mitsubishi Electric Design

Trend 3: Luft-luftvärmepumpar med snygg design

De första luft-luftvärmepumparna på marknaden gav inte kunden så många designval direkt. För dig som vill att inomhusdelen ska smälta in i inredningen hemma, eller sticka ut, så finns det något för alla. Nuförtiden får du kraftfulla värmepumpar som matchar ditt hem eller sommarstuga, oavsett vilken inredningsstil du har. Kanske du vill ha en golvmodell, eller en modell med smidig storlek som kan placeras ovanför en dörr, eller en riktigt färgstark en?

Trend 4: Smarta funktioner för en behagligare inomhusmiljö

Tekniska finesser är både trendigt och något som underlättar livet hemma. En luft-luftvärmepump säkerställer att inomhusklimatet blir behagligt och skönt så klart. Men med effektiva filterfunktioner renas också inomhusluften och ger dig ett hälsosamt inomhusklimat på köpet. Med WiFi-kontroll och annan modern teknik ger dagens luft-luftvärmepumpar dig en ännu högre bekvämlighet. Med WiFi kan du styra värmepumpen enkelt och bekvämt, oavsett var du är, så länge du är ansluten till ett nätverk. Inte så dåligt att exempelvis kunna höja värmen i sommarstugan på distans, hemifrån din vanliga bostad.

Trend 5: Optimal värmedistribution och 3D-teknik

Den sista trenden vi tänker ta upp handlar om värmedistribution. Det är en något som har blivit allt mer sofistikerat med åren. Vill du ha jämn temperatur i hela huset hela tiden? Eller bara i de delar av de rum du spenderar mest tid i? Med en så kallad 3D I-See-sensor är Hero vår smartaste luft-luftvärmepump. Sensorn gör mycket, bland annat spelar den in och memorerar rummets struktur och var du brukar spendera tid i rummet. På så sätt kan energin fördelas där du behöver det mest.
Rum eller trappor som kräver en anpassad spridning av luftströmmar för optimal prestanda, är inget hinder om du väljer en luft-luftvärmepump med dubbla luftriktare som Hero har. Det gör att du enkelt kan styra luftflödet både horisontellt och vertikalt oberoende av varandra.


Vår golvmodell har också hög värmekapacitet, låg ljudnivå och förstklassig design som smälter in. Den har tre spjäll för optimal luftfördelning, där det främre spjället säkerställer att det är varmt och varmt längs golvet. De två övre spjällen fördelar värmen till resten av rummet. Under kylning skickas luften upp till taket och framåt innan den sjunker ner och ger jämn och bekväm kylning i hela rummet.

Få hjälp att välja rätt luft-luftvärmepump för dig

Trender är förstås en sak. En annan sak är att hitta rätt modell för dina behov. Kontakta en av våra auktoriserade återförsäljare och boka ett kostnadsfritt hembesök. Då får du proffshjälp att välja modell och placering av din luft-luftvärmepump. Du får också en offert som inkluderar en fackmannamässig installation. Välkommen till Mitsubishi Electric!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden