Mitsubishi Electric logo


4 tips för att få ett bättre inomhusklimat

miljöbild modul med text_barn-mamma

Vi tillbringar som bekant mycket tid inomhus, särskilt på vintern. Ett bra inomhusklimat är viktigt för välbefinnande, livskvalitet och hälsa. Här får du veta mer om inomhusklimatets betydelse och vi bjuder också på fyra tips om hur du enkelt kan få friskare luft inomhus.

Vårt inomhusklimat påverkas av ett antal olika faktorer som till exempel ventilation, temperatur, städning, mögel och luftföroreningar. Faktiskt kan partiklar från hårspray, tvättmedel, ljus, parfym och möbler också bidra med en negativ effekt. Dessutom påverkar årstiderna. På vintern är det vanligt att inomhusluften blir torrare och på hösten är den ofta fuktigare.

Din hälsa påverkas av dåligt inomhusklimat

Om du stannar länge i en byggnad med dåligt inomhusklimat kan du få problem med hälsan.  Huvudvärk, torr hud, onormal trötthet, sämre koncentration och arbetsförmåga, torra och irriterade slemhinnor i ögon, näsa och hals är alla typiska tecken på att inomhusluften är dålig. Astma och allergier riskerar också att förvärras av ett dåligt inomhusklimat enligt Astma- och Allergiförbundet.

ninja_modul med text_2

Ditt hem påverkas också

Dåligt inomhusklimat kan även påverka ditt hems mående tro det eller ej. Ett fuktigt inomhusklimat kan i värsta fall bidra till att mögel bildas. Luften kan också vara för torr så att det blir sprickor i trä och tapeter. Lyckligtvis kan enkla åtgärder förbättra inomhusklimatet förutsatt att huset inte har fukt- eller mögelskador. I så fall krävs det större insatser. Här kommer fyra tips!

1. Håll ditt hem rent

Tycks kanske självklart, men bra städning är verkligen a och o för ett bra inomhusklimat. Dammsug och våttorka golven regelbundet och glöm inte att damma extra noga på platser där mycket damm, smuts och fett ansamlas. Allt som är kladdigt drar till sig damm, så rengör extra noga i köket.

2. Välj miljövänliga rengöringsmedel

Doftande rengöringsmedel doftar visserligen gott men starkt och kan försämra inomhusklimatet. Om du väljer Svanenmärkta och allergivänliga rengöringsprodukter gör du inomhusluften en tjänst. Och miljön! Du kan även leta upp Ekotipsets konto på Instagram så får du många tips på hur du kan göra snälla rengöringsmedel av sådant som du har i skafferiet redan.

3. Kontrollera inomhustemperaturen och ventilationen

I vardagsrum ska temperaturen vara ungefär 20-21 grader och i sovrummen 14-16 grader. Jo du läste rätt. Flera studier, bland annat denna, har visat att 14-16 grader är en optimal temperatur för att sova gott. Frisk luft är också viktigt för inomhusklimatet, därför är det bra att vädra regelbundet. En luftvärmepump eller Miniventilation vara till stor hjälp här. En luftvärmepump renar inomhusluften och hjälper till att reglera inomhustemperaturen samt att hålla den jämn. En miniventilation är en slags värmeväxlare som gör att du kan vädra med stängda fönster. Mer om det lite längre ner!

Mitsubishi Electric Hero miljöbild vit

4. Gröna växter ja, doftljus nej

Begränsa hur ofta du använder ljus, doftljus, rökelse och parfym. Allt detta försämrar inomhusluften. Satsa istället på fler gröna växter. De är vackra att titta på och renar även luften. Växter som ormbunkar, fredskalla och murgröna är särskilt gynnsamma för inomhusklimatet.

Hur kan en luftvärmepump förbättra inomhusklimatet?

I en luft-luftvärmepump passerar luften maskinens filter vilket också renar luften. Vår premiummodell Hero har särskilt bra filteregenskaper och tar bort mikroskopiska partiklar vilket kan underlätta om man är allergisk till exempel. Med skyddsbeläggningen Dual Barrier Coating är den inre delen också lätt att rengöra eftersom smuts och damm inte fäster så bra på värmeväxlaren, på pumphjulet och i luftkanalen bakom pumphjulet.

Hur kan en Miniventilation förbättra inomhusklimatet?

Miniventilation är en produkt som vi är rätt ensamma om på marknaden. Med en sådan kan du enkelt ge ditt inomhusklimat ett riktigt friskt lyft. Störs du av källarlukt, kondens på fönster eller radon? En Miniventilation ventilerar effektivt och tar bort damm och smuts från utomhusluften innan den släpps in i hemmet.

Intresserad av att veta mer? Ta kontakt med en återförsäljare!

Här hittar du alla våra auktoriserade återförsäljare. De hjälper dig gärna vidare och ger råd om våra produkter!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden